מבחנים הם סיוט גם לתלמידים טובים. אבל לבינוניים ומטה זהו סיוט גדול שבעתיים. לצערנו המורים אינם מלמדים את התלמידים כיצד להתכונן למבחן. גם אני, כותב מאמר זה, לא לימדתי את תלמידיי כיצד להתכונן למבחן. הייתי אומר להם תקראו שוב את החומר, את הסיכומים והתשובות שעברנו עליהם בכיתה ותהיו מוכנים.
גם אותי אף אחד לא לימד איך להתכונן למבחנים. הייתי עושה בדיוק מה שאמרתי כעבור שנים לתלמידיי. יש משהו בהצעה הזו אך היא חלקית ובלתי מספקת. אם הזמן שיכללתי את עצותיי לתלמידיי בעקבות לימודים שלי עצמי והצורך להתכונן למבחנים וגם להצליח בהם.
הרי לפניכם מס’ טיפים ועצות איך להתכונן למבחנים. העצות מתאימות מכיתה ב’ ועד האוניברסיטה:
כמה זמן נדרש כדי להתכונן – 1. התשובה תלויה אם הלומד מהיר או איטי ואיזה תלמיד הוא, טוב בינוני או פחות מזה. 2. תלמיד בינוני צריך בממוצע כשעתיים וחצי של לימוד (150 דק’) כדי להגיע לתוצאה של ציון בין 80 ל- 90 . 3. את השעתיים וחצי לחלק על פני שלושה ימים כלומר כ-50 דק’ ביום.
סביבה מתאימה להתכוננות – 1. ראשית הפינה שבה לומדים צריכה להיות מסודרת ונקייה. סדר בעיניים זה גם סדר בראש. 2. כל חומר לימודי שלא שייך למקצוע שאליו מתכוננים להכניס לילקוט או להניח על מדף מחוץ לטווח הראיה. 3. להכין שתייה, בקיץ קרה ובחורף חמה ואיזה חטיף או פרי, לא להגזים. 4. לכבות את הסמרטפון, המחשב והטלוויזיה. כך לא יפריעו לנו עם SMS, הודעות בפייסבוק ומוסיקה שמסיחים את הדעת. 5. לרכז את כל החומר הרלוונטי למבחן. חוברת, ספר, דפי הסבר, המחברת של המקצוע עפרונות ועטים.
הלימוד עצמו – ראשית, לא מספיק לקרוא את החומר! חייבים גם לכתוב. מה שכותבים זוכרים הרבה יותר טוב.. 1. אם מדובר במתימטיקה, קחו מכל נושא כ- 10 תרגילים ו- שלוש שאלות. אפשר לפתור תרגיל או שאלה ומיד לבדוק או לפתור הכל ואז לבדור את התשובות. כל אחד ומה שמתאים לו. כל יום נושא או שניים. 2. אם מדובר בהיסטוריה, תנ”ך או ספרות או כל מקצוע מילולי אחר, כדאי לחלק מראש את החומר לשלוש קבוצות, קבוצה ליום. 3. לקרוא את הפרק לענות על כמה שאלות שניתנו בזמן השיעורים, לסכם בקצרה, בראשי פרקים. הכינו לעצמכם כמה שאלות ואל תענו עליהן. 4. למחרת ענו על השאלות שרשמתם לעצמכם אתמול.
ולסיום, בערב לפני המבחן ניתן ללמוד אבל להשתדל לא יותר מידי. וכמובן, ללכת לישון קצת יותר מוקדם מהרגיל.